Bienvenidos a Enjoy Sitges

En Enjoy Sitges podrás compartir tus experiencias sobre los atractivos turísticos, culturales y de ocio de Sitges con el resto de usuarios de la página, tanto ciudadanos como visitantes. Esta es una página dedicada a dar a conocer y a compartir los encantos de Sitges, una población a 36 km. de Barcelona que dispone de un gran atractivo turístico y cultural.

Els clàssics de l’automòbil tornen a envair Sitges

El proper diumenge 3 de març, entre 50 i 60 cotxes, matriculats abans del 1928, sortiran de la plaça Sant Jaume de Barcelona per completar la que serà la 55ena edició del Ral·li Internacional de cotxes d’època Barcelona-Sitges. L’actual context econòmic ha provocat que el nombre de participants s’hagi reduït, sobretot els provinents de l’estranger. Ara bé, “el ral·li no perdrà en cap moment la seva identitat”, apunta Toni Marín, president del Foment del Turisme de Sitges. Des de l’entitat organitzadora es valora positivament l’ajuda rebuda de la societat civil, que ha possibilitat la celebració d’aquesta històrica concentració de clàssics de l’automòbil.

La ruta d’autèntiques peces de museu que arribarà a Sitges inclou automòbils, com un Hispano-Suiza model 16 de 1922; un Rolls Royce Silver Wraith de 1948; un Jaguar MK VII de 1954; un Checker Taxi, el mític taxi de Nova York; un Rolls Royce Silver Cloud, que va pertànyer al músic Xavier Cugat; un Lincoln Continental de 1965, el cotxe triat per JF Kennedy; i un Cadillac Eldorado de 1976, el cotxe favorit d’Elvis Presley.

Com és habitual, el Ral·li començarà diumenge a les 11 hores a la plaça Sant Jaume de Barcelona. Després de dur a terme un breu recorregut pels carrers de la capital catalana, la comitiva es dirigirà cap a Sitges, tot vorejant municipis com l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà i Castelldefels. Un cop encarades les Costes del Garraf, la caravana arribarà al Port d’Aiguadolç, on es durà a terme un petit aperitiu per a posteriorment travessar el poble de Sitges davant l’expectació de milers de persones que no es volen perdre aquesta cita.

Dilluns 4 de març, el Museu Romàntic - Can Llopis obrirà les seves portes als participants de la cursa, per tal que puguin visitar tots els racons d’aquesta construcció del segle XIX i el museu que hi acull, entre el qual hi ha la col·lecció de nines de Lola Anglada. El Ral·li acabarà amb un dinar privat a la finca Clos la Plana, masia modernista que aquest any celebra el seu centenari.

Aleix Ramírez i Morlans

Sitges acogerá un festival cultural catalano-irlandés


El fin de semana del 16 y 17 de marzo, coincidiendo con la festividad de Saint Patrick, Sitges será el escenario del festival Creative Connexions, una manifestación de poesía, arte y música entre Catalunya e Irlanda, que tendrá una doble sede: nuestro municipio y la localidad de Dún Laoghaire, cercana a Dublín.

El Palau Maricel (en la foto), el Museo Romàntic y la Fundació Stämpfli – Art Contemporani serán los espacios en los que se celebrarán las actividades, que giran entorno a conciertos, recitales de poesía, debates y coloquios. La experiencia de añade a la larga lista de festivales que acoge Sitges durante todo el año: cine, música, tango, danza, vela… Creative Connexions se celebra durante dos fines de semana: el 16 y 17 de marzo en Sitges (coincidiendo con la festividad de San Patricio, fiesta nacional irlandesa) y el 23 y 24 siguientes en Dún Laoghaire.

El programa del fin de semana en Sitges incluye conciertos, recitales de poesía, debates y coloquios. Los actos tendrán entrada libre para el público. El programa dedica una relevante atención a la música, tanto en su vertiente tradicional como clásica y contemporánea, aunque también incluye actividades como coloquios acerca del arte actual, recitales de poesía o una interesante mesa redonda sobre la figura y obra del poeta irlandés Seamus Heaney, que obtuvo el Premio Nobel de Literatura en 1995.
El diseño del programa se está ultimando simultáneamente desde Dún Laoghaire y Sitges. En este sentido, los artistas irlandeses tendrán mayor protagonismo en Sitges, mientras que los catalanes lo asumirán en la población irlandesa.

Entre los artistas y escritores que vendrán a Sitges el fin de semana del 16 y 17 de marzo hay algunos nombres de relieve, como el compositor Benjamin Dwyer, que presentará Strange Country, un trabajo de música irlandesa escrito con el tradicional instrumento uilleann pipes. Va a ser la primera vez que este espectáculo se vea en el Estado español. El festival también será el marco de presentación de la antología de poetas catalanas, vascas y gallegas Forked tongues, traducida por poetas irlandeses.
La coordinadora de esta iniciativa es la gestora cultural Caterine Wynne, que a su vez cuenta con la colaboración de Brandon Jones. Los Museos de Sitges son coorganizadores del evento, en el que también colaboran Joventuts Musicals, el Cercle Artístic y el Ayuntamiento.

Enjoy Sitges


Sitges celebra, el 13 de febrer, el Dia Internacional del Xató, jornada que l’Ajuntament presidit per Pere Junyent va decidir instaurar el 1996 en commemoració amb el centenari de la primera aparició coneguda del terme “xató”. Va ser en una crònica publicada per El Eco de Sitges el 16 de febrer de 1896, que feia referència a un xatonada de Dijous Gras celebrada tres dies abans. L’acte, qualificat de “memorable” a l’article, va comptar amb la presència de Santiago Rusiñol, Miquel Utrillo i Gaietà Buïgas, a més de vint persones més, que van degustar “l’indispensable xató”, tot evidenciant que ja es tractava aleshores d’una menja típica de Carnaval a Sitges.

Segons alguns estudiosos, Santiago Rusiñol i Ramon Canudas estan darrere l’aparició del mot xató. La tesi d’aquests estudiosos exposa que, en trobar-se per primer cop davant un plat de xató, l’artista del Cau i el seu amic Ramon Canudas van respondre “sembla un château”, en referència a l’arquitectura i majestuositat del plat, que s’erigia com un castell.

Per altra banda, i fidel al seu compromís amb el patrimoni -en aquest cas, gastronòmic-, Museus de Sitges s’ha adherit al Menú del Xató en el qual participen divuit restaurants de la vila. Els participants en el Menú poden accedir gratuïtament al Museu Romàntic i la Fundació Stämpfli – Art Contemporani.

Enjoy Sitges

Comença un dels millors Carnavals del món!


La presentació de la Reina i l'Arribo de Sa Majestat Carnestoltes, dijous al capvespre, donaran el tret de sortida al Carnaval de Sitges 2013. Una celebració que mobilitzarà prop de 2.500 participants directes i que recupera el Cap de la Vila com a punt culminant del recorregut de les rues. Entre els dies 7 i 13 de febrer s’espera que Sitges rebi la visita de 300.000 persones que gaudiran dels serveis que ofereix la nostra vila. Per aquest motiu, el consistori posarà en marxa un ampli dispositiu de seguretat format per 1.100 efectius entre Policia Local, Mossos d'Esquadra, Bombers, Creu Roja, Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) i Protecció Civil. A més, també s’habilitaran centres d’assistència mèdica al Club de Mar i al Parc de Can Bóta.

Totes les entitats participants a la festa han patit els efectes de la reducció d’un 25%, de l’aportació de l’Ajuntament. Davant d’aquesta situació, des del consistori “s’agraeix la tasca feta per les entitats, que han hagut de fer un treball addicional”, afirma Magí Almirall, regidor de Tradicions i Festes. Però, contra la crisi: imaginació, ja que la festa no perdrà ni la vistositat ni la potència que la caracteritza. El Carnaval de Sitges ha estat considerat, precisament avui pel diari ‘La Vanguardia’, com un dels 10 millors del món.

El personatge del Carnestoltes, organitzat enguany per la colla Panxampla’s, transformarà els carrers de Sitges, en un ambient propi del Far West. L’altre personatge principal, la Reina, arriba de la mà de la colla Maraka. Un altre de les grans novetats d’aquest 2013 és el seguiment que es podrà fer de la festa a través de les xarxes socials i també del portal web de l’Ajuntament.

Aleix Ramírez i Morlans

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More

 
Share
ShareSidebar