La Ruta del Xató, la proposta de Turisme gastronòmic de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf, continua treballant en la línia de la innovació i ha introduït el Layar, una aplicació de Realitat Augmentada per als mòbils intel·ligents (smartphones), que permet localitzar els establiments adherits a la ruta més fàcilment. Els clients hi poden accedir directament des de www.rutadelxato.com.
El GPS del telèfon i la brúixola ens ubiquen en l’espai i detecten els establiments que hi ha al nostre entorn. Mitjançant la càmera, a la pantalla del telèfon hi apareixen punts que corresponen a cada un dels establiments adherits a la ruta, que hi ha en la direcció a la qual estem enfocant. Com a usuaris, podem obtenir informació de cada un dels establiments que apareixen a la pantalla i podem discriminar aquells que no compleixen els requisits que considerem en cada ocasió.
La Ruta
La Ruta del Xató és una proposta de Turisme Gastronòmic de les comarques de l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf.
“Fer la Ruta” és anar a conèixer el territori del xató, realitzant algunes de les visites a les escapades temàtiques de la Ruta del Xató, que permeten descobrir tot allò que pot oferir el territori: enoturisme, arquitectura, música, mar, cultura i gastronomia de la mà d’un dels plats més reconeguts, el Xató, que es pot degustar en algun dels 85 restaurants adherits a la Ruta del Xató.
El Xató
El xató és una salsa feta amb ametlles i avellanes torrades, molla de pa amb vinagre, all, oli, sal i, l'ingredient que la fa diferent, la nyora o pebrot de romesco. Aquesta salsa acompanya una amanida d'escarola, amb anxoves, tonyina i bacallà.
L'origen del xató és situat en el món del vi. Una vegada el vi estava a la punta i a punt de ser tastat, es procedia a aixetonar la bóta, una cerimònia cabdal en tot el procés que consistia en posar una petita aixeta (l'aixetó) que permetia que el vi sortís. Aquest moment marcava l'inici de la festa del vi nou, una celebració que anava acompanyada d'una menja composta per ingredients salats com el peix, que es trobaven a les cases dels pagesos, servida amb les fulles de la verdura de la temporada d'hivern i amanida amb una salsa especial. Aquesta menja ritual que acompanyava la cerimònia d'aixetonar la bóta de vi és doncs a l'origen de l'actual xató.
Com es fa el Xató? Aquí tens un extens llistat de receptes...
Si vols més informació sobre els restaurant adherits a la Ruta, aquí tens un llistat
Si vols més informació sobre l'elaboració del Xató, segueix aquest enllaç
0 comentarios:
Publicar un comentario