La Ruta dels ‘americanos’ pels carrers de Sitges

El carrer Illa de Cuba resumeix visualment una part clau de la història de Sitges. La notable concentració de palaus coneguts com dels americanos (el que a la resta de Catalunya i a Espanya anomenen indianos) permeten mostrar una fotografia d’una època que va transformar urbanísticament la vila. Avui en dia, aquests edificis constitueixen una mostra d’aquest ric passat i un dels trets diferencials de Sitges. 

Recórrer el carrer Illa de Cuba i altres del centre de la vila tot fixant-se en la seva bellesa és una pràctica a l’abast de tothom i una bona experiència cultural i turística.

Això és el que van fer una cinquantena de persones (sitgetans i visitants) el passat diumenge durant la visita de la Ruta dels americanos organitzada per Museus de Sitges per a commemorar el Dia Internacional dels Museus. L’itinerari va estar degudament comentat per Isabel Vivó, d’Agis, l’empresa especialitzada en rutes culturals per Sitges.

La Ruta dels americanos és una de les més tradicionals del catàleg d’Agis, des que ara fa més de quinze anys la van incorporar a les seves ofertes amb motiu de la commemoració del Centenari de 1898 que va realitzar l’Ajuntament presidit per Pere Junyent. Isabel Vivó subratlla que l’itinerari pretén “reunir l’apartat històric, amb vivències i anècdotes que han arribat a través dels nostres pares i avis. Són detalls molt sitgetans, que expliquem sobretot quan els grups són locals o de la comarca, ja que hi ha elements molt concrets; en canvi, quan ho fem per als estrangers comentem tot des de l’arrel”. A més de les anècdotes, els integrants dels grups es poden trobar amb algunes sorpreses, collita propia de les Agis: “en el meu cas m’agrada incorporar alguna lectura poètica, tot i que tenim unes rutes específicament literàries”.

Josep Maria Franch havia fet la ruta fa molts anys i diumenge passat va tornar a apuntar-s’hi: “m’ha agradat molt, és molt didàctic, ja que es complementa l’apartat històric amb les anècdotes i la guia ho fa molt bé. Hagués volgut visitar algun hotel com el Romàntic o el Park, però ja m’hi està bé el que he vist”. El format de la visita de diumenge era el curt (una hora i mitja). Agis ofereix també l’opció d’un itinerari exhaustiu, de tres hores. 

Joan Sánchez, per la seva part, fa 25 anys que viu a Sitges: “fixa’t que no havia fet mai aquesta ruta i la recomano, ja que fa adonar-te’n en tota la seva perspectiva de la gran riquesa cultural, arquitectònica i artística que tenim, als edificis o les escultures d’artistes com Pere Jou. He vingut amb un grup d’amics de la Coral del Retiro i ens ho hem passat molt bé”.

Al seu torn, Joan Serra havia fet altres rutes i visites, però sempre li havia quedat pendent la de dels americanos… al ser d’aquí ho deixava pendent, i anava passant el temps. Sovint no te’n adones de detalls que tenim als nostres carrers i aquestes rutes ajuden molt a veure-ho. També m’agrada que en les explicacions hi hagi un context històric, amb moments com la plaga de la fil·loxera i així entens molt millor com ha succeït tot. Aquesta visita m’ha ajudat molt a descobrir o redescobrir Sitges en tota la seva amplitud”.


Altres visitants de la ruta també van destacar el fonament didàctic i educatiu. Alguns van anar-hi acompanyats dels seus fills per fer-los-hi entendre com malgrat la gran dimensió moderna de Sitges, encara hi ha un important apartat històric que s’ha sabut conservar, com un viatge en el temps.

Enjoy Sitges

0 comentarios:

Publicar un comentario

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More

 
Share
ShareSidebar