Ara fa dos anys, en Sebastià Giménez i Mirabent, un sitgetà de 43 anys reconegut pel seu vincle amb institucions de la vila com el Grup d’Estudis Sitgetans, l’Agrupació de Balls Populars, el Drac o la junta del Sant Crist, engegava el bloc Sitges Platja d’Or. Una iniciativa que té com a objectiu difondre la història del poble a través de la imatge, des de principis del segle XX.
Tot comença quan aquest guia dels museus de Sitges descobreix a casa els seus pares un material fotogràfic del seu avi, en Josep Mirabent i Mirabent. “A partir d’aquesta troballa, primer als mercats ambulants com el de Sant Antoni i després a través de la xarxa, vaig anar ampliant aquest arxiu documental fins que vaig decidir divulgar-lo”, afirma en Sebastià. Es tracta d’un arxiu que es compon de 3.800 peces (75% postals i 25 % fotografía original), algunes de les quals han estat publicades al bloc. En la seva tasca de recopilació, Giménez ha rebut materials procedents de ciutats com Miami, Buenos Aires, Toronto o Shangai.
Des del Nadal del 2011, el bloc publica entre dues i tres entrades mensuals, en paral·lel a diferents efemèrides sitgetanes. Es tracta d’imatges que sempre estan acompanyades de petites pinzellades informatives que permeten mostrar la història i l’evolució de la fotografia. Entre aquestes esdeveniments, en Sebastià destaca l’aterratge de dos hidroavions francesos a la platja de la Fragata l’any 1919, tal com recull una de les entrades del bloc:
“El 31 d'octubre de 1919, és a dir, fa 93 anys, dos hidroavions francesos aterraren per força just davant del carrer Nou. Els dos aparells van aterrar per culpa de la densa boira i la pluja que hi havia aquell dia. Eren els números 3 i 6 que feien el vol de Toulouse a Rabat i el dia anterior, i per el mateix motiu, ja havien tingut d'aterrar a Roses. L'endemà, dia de Tots Sants, a les dues del migdia, i després de l'arribada d'un vaixell patrulla de l'exèrcit francès per si de cas fos necessari, els dos hidroavions aixecaren el vol i continuaren rumb a Tarragona. Abans, però, feren un seguit de tombs per sobre de la nostra Vila i els seus pilots, Mr. Chamond i Mr. Fevre, llençaren uns pamflets amb anuncis d'hotels de Sitges com a signe d’agraïment”.
La trajectòria d’en Sebastià amb la difusió de la història de Sitges no es limita només al bloc Sitges Platja d’Or, sinó que també està vinculada amb altres iniciatives com la commemoració dels 150 anys de l’ermita de Sant Sebastià, l’any 2011. De cara al futur, un dels projectes que aquest blocaire té en ment és narrar la història de la Targeta Postal de Sitges ja que, segons les seves indagacions, des de l’auge del boom turístic, junt amb Montserrat, la vila es va convertir en un important centre d’edició de postals.
Aleix Ramírez i Morlans
1 comentarios:
És una gran col·lecció i un gran bloc. Enhorabona!
Publicar un comentario