Ja és temps de xató

La temporada del xató ja ha començat. Els restaurants i les cases de Sitges –i la comarca– ja serveixen aquest tradicional plat fet a base d’una amanida amb bacallà i tonyina amb una salsa típica amb nyores i fruits secs.

El Palau del Rei Moro va ser l’escenari escollit, el passat dilluns, per a la presentació de la Ruta del Xató 2013-2014, que enguany compta amb el reconegut xef vigatà Nandu Juvany, com a ambaixador de l’esdeveniment. Una iniciativa promoguda des de municipis del Garraf, Alt i Baix Penedès, com Sitges, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, El Vendrell i Calafell.

L’objectiu d’aquesta proposta és fomentar el coneixement de la cultura que envolta l’elaboració del xató, així com la seva degustació. Els establiments sitgetans, a més del xató inclouran en un menú tancat, amb altres propostes d’elaboració pròpia com és l’arròs de bacallà i verdures del Restaurant Pic Nic o la truita de patata de l’àvia amb pa de coca de vidre amb tomàquet del Cafè Bar Roy. El preu de l’àpat de la Ruta va dels 19 als 30 euros, depenent del plat propi que ofereix cada restaurant.

En paral·lel als actes gastronòmics relacionats amb el xató, també es realitzaran tota mena d’activitats dedicades a promoure el patrimoni cultural d’aquelles poblacions adherides a la iniciativa. En aquest sentit, Museus de Sitges regalarà una entrada a tots els comensals del menú del Xató per visitar la Fundació Stämpfli-Art Contemporani i el Museu Romàntic.

El xató es menja a Sitges, com a mínim des de finals del segle XIX, especialment durant les festes de Carnaval. Es tracta, en tot cas, d’una menja d’hivern, que es pot consumir entre novembre i l’abril, preferentment. La referència documental més antiga del xató data d’un àpat de Dijous Gras del 1896 en el qual hi va participar Santiago Rusiñol. Quan l’il·lustre artista va rebre la monumental amanida va exclamar “sembla un château!”. I d’aquí ve el nom del plat.

Enjoy Sitges

0 comentarios:

Publicar un comentario

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More

 
Share
ShareSidebar