La temporada del xató ja ha començat. Els
restaurants i les cases de Sitges –i la comarca– ja serveixen aquest
tradicional plat fet a base d’una amanida amb bacallà i tonyina amb una salsa
típica amb nyores i fruits secs.
El Palau del Rei Moro va ser l’escenari
escollit, el passat dilluns, per a la presentació de la Ruta del Xató
2013-2014, que enguany compta amb el reconegut xef vigatà Nandu Juvany, com a
ambaixador de l’esdeveniment. Una iniciativa promoguda des de municipis del
Garraf, Alt i Baix Penedès, com Sitges, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del
Penedès, El Vendrell i Calafell.
L’objectiu d’aquesta
proposta és fomentar el coneixement de la cultura que envolta l’elaboració del
xató, així com la seva degustació. Els establiments
sitgetans, a més del xató inclouran en un menú tancat, amb altres propostes
d’elaboració pròpia com és l’arròs de bacallà i verdures del Restaurant Pic Nic
o la truita de patata de l’àvia amb pa de coca de vidre amb tomàquet del Cafè
Bar Roy. El preu de l’àpat de la Ruta va dels 19 als 30 euros, depenent del
plat propi que ofereix cada restaurant.
En paral·lel als actes
gastronòmics relacionats amb el xató, també es realitzaran tota mena
d’activitats dedicades a promoure el patrimoni cultural d’aquelles poblacions
adherides a la iniciativa. En aquest sentit, Museus de Sitges regalarà una
entrada a tots els comensals del menú del Xató per visitar la Fundació
Stämpfli-Art Contemporani i el Museu Romàntic.
El xató es menja a
Sitges, com a mínim des de finals del segle XIX, especialment durant les festes
de Carnaval. Es tracta, en tot cas, d’una menja d’hivern, que es pot consumir
entre novembre i l’abril, preferentment. La referència documental més antiga
del xató data d’un àpat de Dijous Gras del 1896 en el qual hi va participar
Santiago Rusiñol. Quan l’il·lustre artista va rebre la monumental amanida va
exclamar “sembla un château!”. I d’aquí ve el nom del plat.
Enjoy Sitges
0 comentarios:
Publicar un comentario