Avui volem parlar d’una de les petites joies que només es troben a Sitges, la Malvasia. Però abans, volem aprofitar que avui comença el Festival Internacional de Cinema de Catalunya, per explicar que aquest any, per primera vegada, el Festival de Sitges, comptarà amb un vi de Sitges com a vi oficial, el So de Tardor, un vi blanc, xarel·lo, del Penedès que darrera té a l’enòloga sitgetana Anna Baqués. Un projecte nascut fa 3 anys que destaca pel vincle amb la música, aquest vi es podrà tastar a diferents establiments locals.
Però tornem a l’article d’avui, parlem d’una tradició recuperada, un cultiu
històric i fruit de la terra que al llarg dels anys no s’ha perdut, la Malvasia
de Sitges.
Sembla mentida, però malgrat que Sitges no disposa de grans extensions amb
cultiu de vinyes en comparació a altres indrets no gaires llunyans del Penedès,
a Sitges es cultiva una tipologia de raïm completament diferent, perfecte per produir
el vi del que avui volem parlar, la Malvasia.
La Malvasia és una beguda Sitgetana, de la que sembla que es pot començar a
sentir a parlar sobre l’any 1300 aproximadament. Pel que sembla, al Garraf, es conreava
un tipus de vinya provinent de Grècia, tot i que realment no està clar com va arribar
aquesta varietat i producció a la nostra estimada Vila.
El vi MALVASIA s’elabora amb la varietat de raïm que porta el mateix nom,
la Malvasia. Sitges gràcies a la seva ubicació i proximitat amb el Mar
Mediterrani ofereix al raïm un grau i acidesa elevats que li donen un gust
peculiar que es transmet en cada ampolla que es produeix.
Aquest excel·lent vi tradicional normalment es pren en celebracions, amb
les postres o com aperitiu (a gust del consumidor). Actualment l’antic Hospital
Sant Joan Baptista produeix aquest vi a les seves pròpies vinyes (les que van
sobreviure a diferents plagues que no sabien com combatre a finals del s. XIX)
i el distribueix a través de la seva Fundació.
Així doncs, malgrat que Sitges és un lloc que toca al Penedès i a altres
zones de Catalunya on s’elaboren grans vins, avui volíem compartir un petit
tresor i trosset de la història i explicació d’un gran vi, que, si no has
tastat mai, has de provar, i si vens a Sitges has de comprar, això si, si vens
aquests dies de Festival recorda, el So de Tardor serà el teu vi blanc.
A gaudir-ne!
Enjoy Sitges!
0 comentarios:
Publicar un comentario