El Ram de Tot l'Any. Una tradició de rècord

Tres dies a la setmana porten un ram de flors davant el quadre de Santiago Rusiñol pintat per Ramon Casas, al Cau Ferrat. Són les 380 dones que formen l’Associació del Ram de Tot l’Any, una entitat que ret un homenatge en forma d’ofrena floral a un intel·lectual que es va enamorar de Sitges només arribar-hi, fins al punt d’instal·lar-hi les seves col·leccions de ferros de forja, vidres i pintures.

L’Associació es va crear l’any 1932, un any després de la mort de Rusiñol, sota la presidència de Maria Dolors Bertran, i el primer gerro on dipositaven les flors els el va regalar ni més ni menys que la filla del president Macià. El relleu del càrrec el va agafar Rosa Muntané després de la guerra i encara el manté. Només va haver de recuperar la llista de dones que participaven en la tradició i totes van decidir reprendre-la. Ara, però, el llistat és una mica més llarg: 380 sòcies, això sí, tot dones: “Una vegada un home em va dir que hi volia entrar, però em va semblar fora de to, era millor que es busqués una altra associació o que en creés ell una”, comenta Muntané. I el que en principi es feia un cop a la setmana s’ha hagut d’ampliar a tres perquè totes hi puguin participar. La dinàmica, com en la majoria d’associacions que neixen de manera espontània, és molt senzilla: hi ha una relació de noms i cada dia li toca a una sòcia fer l’ofrena. Per a recordar-ho, els tres noms es publiquen cada setmana a L’Eco. Compren el ram que els sembla més adient i van a l’hora que els va bé. “Normalment hi ha molts clavells, però depèn molt de l’època de l’any”, explica Muntané i recorda que “un dia vaig veure que hi havia un pom de farigola i romaní i la sòcia que l’hi havia portat l’havia collit ella mateixa aquell matí”.

No hi ha res que els impedeixi complir amb la comesa, ni la pluja, ni la neu, ni els dies festius, sempre que el Cau Ferrat estigui obert. Ara que s’hi estan fent obres, el quadre s’ha traslladat a la Biblioteca Santiago Rusiñol i allà segueixen el ritual. Però no només les flors llueixen la pintura, perquè el ram que surt, que encara no ha tingut temps de pansir-se, el porten a la platja de Sant Sebastià, als peus de l’estàtua de l’il·lustre homenatjat. I és per això que l’Associació del Ram de tot l’any està inclosa al llibre dels Rècords Guiness, perquè no hi ha cap entitat al món que faci un tribut des de fa tant de temps que se li assembli. La seva presidenta, Rosa Muntané, va rebre la XIV Menció Especial 2011 de la Nit de Premis Sitges, per la seva tasca al capdavant d’aquesta entitat.

0 comentarios:

Publicar un comentario

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More

 
Share
ShareSidebar