Museus de Sitges homenatja Arcadi Mas i Fondevila als 80 anys de la seva mort

La figura de l’artista Arcadi Mas i Fondevila serà homenatjada pels Museus de Sitges amb motiu del 80 aniversari de la seva mort, que es compleix el proper 31 de gener. Una senzilla mostra al Museu Romàntic amb quatre de les seves obres que formen part del fons del Cau Ferrat i la dedicació de la Peça del Mes a un dels seus olis: Paisatge de Granada, del 1895 (en la imatge del costat), permeten recuperar una de les figures claus de l’Escola Luminista i un dels referents dels fons artístics de Sitges.

Mas i Fondevila va morir a Sitges als 81 anys d’edat el 31 de gener de 1934, només onze dies després del traspàs de la seva dona, Eulàlia Carreras i Robert. Al seu enterrament hi va assistir el conseller de Cultura de la Generalitat, Bonaventura Gassol, fet que posava de manifest el relleu de la seva figura en el panorama artístic nacional.

Amb motiu del 80 aniversari de la seva mort, els Museus de Sitges pretenen recordar qui va ser una peça clau en la projecció de la vila com una localitat sensible a les arts i focus d’atracció d’artistes d’arreu del país. La sala de Música del Museu Romàntic exposarà a partir del 31 i fins el 16 de març vinent l’oli Paisatge de Granada i tres dibuixos mes de l’artista, que van servir per il·lustrar un llibre i dos articles de Santiago Rusiñol. Es tracta d’Escalinata amb testos (original per il·lustrar el llibre Impresiones de Arte, de Santiago Rusiñol (1897) i dues peces que van il·lustrar l’article del mateix Rusiñol “Cartas de Andalucía II. El Generalife”, publicat a La Vanguardia el 28 de novembre de 1895: Passeig de xiprers a l’entrada del Generalife i Columna de marbre del Generalife. Els fons dels Museus de Sitges tenen dotze obres de Mas i Fondevila, cinc de les quals són del Cau Ferrat i set del Museu de Maricel.

La Peça del Mes dedicada a Paisatge de Granada (1895) serà el mateix divendres 31, a les 18 hores, també al Museu Romàntic i anirà a càrrec de la directora dels Museus de Sitges, Vinyet Panyella. El Paisatge de Granada és una pintura a l’oli sobre taula, de 24 x 18,9 centímetres. Té una dedicatòria que Mas i Fondevila va fer “Á mon estimat amich Santiago”, que expressa l’amistat que l’unia amb Rusiñol. L’oli, del fons del Cau Ferrat, ha estat exhibit també en cinc exposicions en els darrers 30 anys.

Arcadi Mas i Fondevila va néixer a Gràcia el 1852 i va arribar a Sitges el 1882, de la mà del seu amic, l’artista Joan Roig i Soler, que feia quatre anys que ja hi vivia. Plegats, Roig i Soler i Mas i Fondevila van impulsar l’Escola Luminista als anys vuitanta, que va permetre situar Sitges com una de les referències de l’art a Catalunya. El 1887, Mas i Fondevila va guanyar la Medalla a l’Exposició Nacional de Belles Arts a Madrid per l’obra La processó de Corpus, que forma part dels fons del Museu de Maricel. El 1892 va formar part del comitè organitzador de la Primera Festa Modernista impulsada per Santiago Rusiñol.


Enjoy Sitges

0 comentarios:

Publicar un comentario

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More

 
Share
ShareSidebar