CENTENARI I REFORMA, 2018 ANY DEL MARICEL

Aquest 2018 serà un gran any per al Palau Maricel, serà any de celebració, any de Centenari.
El conjunt arquitectònic dissenyat per Miquel Utrillo, una de les joies modernistes de Catalunya, tindrà tot un seguit d'actes i activitats orientades a commemorar la fita. De moment, els anunciats seran (Font: museusdesitges.cat):



PROGRAMA D’ACTES
Exposició Maricel 1910-1936 (títol provisional)
Museu de Maricel (planta baixa i Sala d’exposicions temporals de Can Rocamora)
Octubre 2018 - Febrer 2019
Comissariat: Ignasi Domènech, cap de Col·leccions de CPS i Sebastià Sànchez Sauleda, historiador de l’art i investigador sobre les antigues col·leccions d’art de Maricel durant l’època de Charles Deering.

La mostra està dedicada a explicar la història i evolució del complex artístic de Maricel des de l’adquisició de l’antic hospital de Sant Joan per part de Charles Deering, la gran transformació realitzada per Miquel Utrillo, el creixement del conjunt de Maricel i les seves etapes i la seva evolució fins a 1936, amb un epíleg fins el moment actual. Un dels punts clau de la mostra és la situació de Maricel en el context del col·leccionisme internacional de l’època, així com la descripció de la col·lecció d’art, per a la qual s’han sol·licitat diverses obres que n’havien format part. Noucentisme, col·leccionisme internacional, art hispànic i història cultural constitueixen els quatre eixos de l’exposició. L’exposició farà èmfasi en el que va significar la construcció de Maricel per a la transformació de Sitges i la seva nova posada en escena com a un dels espais culturals més rellevants del sud d’Europa.
Els apartats de la mostra, que reunirà fotografies antigues i documents inèdits juntament amb pintura, escultura, objectes artístics, audiovisuals i maquetes del conjunt, es configuren principalment en tres àmbits:
- La construcció de l’edifici: els preliminars d’un nou llenguatge arquitectònic. Els artesans i artistes que hi val col·laborar. La transformació de Sitges;
- Els protagonistes: Deering, Utrillo, Casas. El mercat de l’art i el col·leccionisme de l’època.
- La Col·lecció Deering, portant a Sitges diverses de les obres que es van dispersar el 1921. 

Amb motiu de l’exposició s’editarà la seva corresponent guia, en idiomes diversos. L’exposició es complementarà amb un cicle de conferències, i tallers per a adults i de caràcter escolar. Durant l’exposició s’oferiran visites guiades a grups i també a individuals, en idiomes diversos. Possibilitat de contractar visites exclusives. Abans i durant l’exposició s’oferirà la possibilitat de l’itinerari Maricel integral, un recorregut dins i fora de l’edifici dedicat a destacar els seus aspectes històrics i artístics més rellevants.
Publicació del llibre Maricel. Cent anys d’art i cultura a Sitges
Coedició per la Diputació de Barcelona i el Consorci del Patrimoni de Sitges
Direcció i coordinació, per Vinyet Panyella. Coordinació editorial Fernando Milian i Gemma Peres. Col·laboradors: Roland Sierra, historiador; Jennifer Tisthammer, Directora de Deering  Estate, Miami; Sebastià Sànchez Sauleda, historiador de l’art; Ignasi Domènech, historiador de l’art i Cap de Col·leccions del Consorci del Patrimoni de Sitges; Carme Camps, documentalista. Edició en català, castellà i anglès.
Aparició: tardor 2018.

L’obra tracta de la transformació de l’antic barri de Sant Joan; les personalitats de Charles Deering i Miquel Utrillo; la construcció de Maricel, les seves etapes i els principals esdeveniments, així com la seva vinculació al Noucentisme. 
Itinerari Maricel integral
Visites guiades del Centenari per l’exterior i l’interior de tot el complex arquitectònic, acompanyades amb un fullet explicatiu de difusió (edició en català, castellà, anglès i francès). 
Durada: Primavera 2018 – hivern  2019 

Projecte digital Maricel obert
El projecte  té com a objectiu fer accessible a través d’un portal específic la documentació digitalitzada de domini públic referent a Maricel procedent de diversos arxius i col·leccions, des de 1909 fins l’actualitat.
Accés en català, castellà i anglès.
Projecte en procés de planificació per fases (2018-2019). 

Tallers escolars i familiars
Programats periòdicament i durant l’exposició.

Programa de marxandatge exclusiu sobre Maricel
Les activitats de les jornades dedicades a museus i patrimoni, així com les del calendari de festes sitgetà es dedicaran a diversos aspectes de Maricel, i s’anunciaran amb la programació ordinària dels museus de Sitges i a través del web www.museusdesitges.cat

La segona gran notícia per al Maricel, serà l'anunciada fa pocs dies, durant el segon semestre del 2018 es durà a terme una profunda reforma integral de restauració del Palau que el convertirà en un espai museístic.
Com podeu veure, serà un gran any per al Maricel, Felicitats!!

Enjoy Sitges!
  


0 comentarios:

Publicar un comentario

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More

 
Share
ShareSidebar