Sitges, l’escola de futurs cineastes



Durant deu dies del mes d’octubre, Sitges es converteix en un dels epicentres del món del cinema per la celebració del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Amb el pas del temps, poc a poc, aquest esdeveniment ha fet possible que la cultura cinèfila s’hagi consolidat i arrelat a la vila. Ara fa quatre anys, un grup de professionals provinents del cinema independent creaven l’Afilm International Film Workshops. Un centre d’interpretació i formació cinematogràfica, ubicat al carrer Víctor Balaguer i que intenta oferir una formació adaptada a les noves tecnologies del sector. A la vegada, aquesta institució pretén convertir-se en una alternativa als mètodes tradicionals d’ensenyament.

En grups de no més de deu persones, “els alumnes adquireixen unes rutines de treball pròpies d’una productora professional, amb la diferència que un projecte que es fa amb un o dos anys queda condensat a uns vuit mesos, que és la durada aproximada dels cursos”, afirma Juan Antonio Fernández, director i professor del centre.   

Realització de Llargmetratge Digital, Introducció al Procés Cinematogràfic i Estudis d’Interpretació són alguns dels estudis que el centre ofereix, la major part dels quals són en anglès. A més, les sessions es realitzen en espais amples i polivalents perquè, segons Yolanda Torres, professora del centre, “no concebem el treball com si estiguéssim a una acadèmia, sinó que intentem crear un ambient agradable per tal d’afavorir la creativitat”. 

Més enllà de l’oferta acadèmica, el centre manté vincles amb professionals de prestigi del món del cinema –com és el cas de l’exdirector del Festival de Sant Sebastià, Koldo Anasagasti, o Mirko Von Berner, dissenyador de producció holandès– amb l’objectiu que, a través de diferents classes magistrals, els alumnes puguin complementar la seva formació. 

Com a novetat d’enguany, també destaca la col·laboració establerta amb la Berklee College of Music de Boston –la universitat privada de música amb més prestigi a nivell internacional–, per tal que tècnics d’aquest centre assessorin els projectes dels alumnes de l’escola sitgetana, fins i tot amb la possibilitat que algun d’ells sigui seleccionat per la indústria independent de Hollywood.

Estats Units, Islàndia, Anglaterra, Jordània, Suècia, Nepal, Luxemburg, Estònia  i Itàlia són algunes de les procedències dels alumnes que han passat per aquesta escola. Des de l’Afilm International Film Workshops es creu que el clima mediterrani que té Sitges atrau molt, fins al punt que hi ha alumnes que després d’acabar els estudis fixen la seva residència a la vila.

Respecte els requisits necessaris per accedir a algun dels tres cursos, únicament s’exigeix una mínima formació al d’Estudis d’Interpretació. En altres, com el d’iniciació al Procés Cinematogràfic, no és demana cap requisit previ. “En aquest curs ens trobem des de gent que ja ha estudiat una carrera de cinema i vol ampliar la seva formació o bé persones que han estudiat uns altres estudis completament diferents, però que tenen curiositat per aquest món”, afirma el director del centre. 

Sitges és l’eix central de l’acció de tots els rodatges; tots els escenaris escollits són des de cases particulars o bé associacions i entitats que cedeixen els seus espais de forma desinteressada. “Des que ens vam instal·lar aquí, tota la gent i també la Sitges Film Office sempre ens han tractat de meravella, cosa que estarem eternament agraïts”, expressa amb molta satisfacció Yolanda Torres.  

Malgrat que els alumnes queden dividits en diferents grups segons el curs escollit, a la vegada, cadascun d’ells posa el seu gra de sorra al projecte final de l’escola: el llargmetratge. La pel·lícula realitzada aquest any és Dancing Dogs, escrita i dirigida per Anna Nemyrovychm, Charbel Bou-Antoun i Giovanni Smets. 

Tal com descriu Jo Ann Arpin –una de les actrius principals– “és un film en què dos germanes que no tenien cap mena de relació es retroben a l’enterrament de la seva germana morta. Per complir el desig de la difunta, se’n van a una platja de la costa de Catalunya on han de llançar les cendres. Allà són segrestades i sotmeses a nombrosos maltractaments físics i psicològics, moment en què s’adonen que, per sobreviure, han de deixar enrere les seves diferències”.

La pel·lícula serà estrenada el dijous 4 d’octubre a les 15:45h al Casino Prado Suburense, dins dels actes previs a la inauguració del Festival de Cinema Internacional de Sitges. A més, la seu de l’Ateneu Popular acollirà la projecció de diferents curtmetratges, realitzats pels alumnes de l’escola.

Aleix Ramírez i Morlans

0 comentarios:

Publicar un comentario

Twitter Delicious Facebook Digg Favorites More

 
Share
ShareSidebar